At Shape Architecture, we create innovative buildings that delight clients by using our contemporary approach to design. Our mastery of colour, materials and space ensure we provide unique designs with every project we undertake.

As a client-focused practice, we tailor our services to suit each client’s expectations. Here’s a case study for one of our projects.

Location: Redesdale Street, Chelsea, London

Project Type: Basement Extension

Basement Extension, Lower Ground Floor Redesign, Garden Connection, Thermal Upgrade, Detail Design, Garden Design.

The client appointed Shape Architecture to design and create a basement extension with a lightwell feature, and re-design the garden. The project came through a recommendation from another client, following similar basement projects we carried out in West London.

Lower Ground Floor Redesign

We began by describing the design for the lower ground floor to be an easy, elegant space. We added a side return extension to form a simple, rectangular floor plan. Then, the space was divided into three sections; the living room, kitchen and dining. We achieved this by installing a large feature kitchen island, the same length as the stairs, down to the basement. We formed a distinct central kitchen zone, with the dining area facing the garden, and living room facing the street.

Connection to the Garden

We placed a glass platform over the lightwell so it connects the interior to the garden. The glass walkway runs almost the full width of the building, with a 600mm wide steel grille on either side for ventilation into the basement level of the lightwell. We have designed many basement projects in London, where it is a glass platform- and the glass bridge sits over the lightwell. This way, it eliminates the need for balustrading and opens up more rewarding views into the garden. We also made the steps the full width of the garden to provide a generous terrace feel, ideal for sitting on rather than walking up the stairway.

Thermal Upgrade

In the brief, we were asked to incorporate energy-saving measures throughout the house. As a practice with fifteen years’ experience in designing sustainable architecture, Shape Architecture brought its strategic input and provided consult on the latest sustainable measures. We created high levels of natural daylight through well insulated windows and roof lights. We also added thermal linings into existing solid brickwork walls to enhance their thermal performance. The whole house was also fitted with energy-efficient lighting to minimise utility costs.

Detail Design

One major part of this project is the quality of design and detail in items like the architraves, skirting and cornices. Here, we employed a properly co-ordinated approach and repeated the details throughout the project.

 

 

Garden Design

For this aspect of building, we designed the garden to integrate better with the interior and create more space for the dining. To achieve this, we reduced the level of the garden to remove the present number of steps up.

All details are depicted in the pictures provided.

For more information, contact us via phone +44 (0) 203 7706360